Translate

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Γνωριμία με τους Αρχαιολογικούς Χώρους: ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (ΗΛΕΙΑΣ)

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στην ορεινή ΒΑ. Ηλεία, στα σύνορα με το Νομό Αχαΐας. Καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στην κορυφή μιας πλαγιάς που καταλήγει απότομα στον Πηνειό ποταμό. Εντοπίστηκε το 1988 και περιλαμβάνει γύρω στους πενήντα θαλαμοειδείς τάφους της Υστεροελλαδικής εποχής (1600 - 1250 πχ)...
Η νεκρόπολη χρησιμοποιήθηκε από το 1400 πχ εως το 1000 πχ, χωρίς να έχει επηρεασθεί από την κατάρρευση των μεγάλων ανακτόρων (1180 π.Χ.). Ξαναχρησιμοποιήθηκε και κατά την ελληνιστική περίοδο τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ.. Δείγματα αυτής της χρήσης είναι οι λακκοειδείς τάφοι που βρέθηκαν επιφανειακά. Πολύ αργότερα, τον 7ο μ.Χ. αιώνα χρησιμοποιείται και πάλι ως τόπος ταφής. Πάνω από τους θαλαμωτούς τάφους βρέθηκαν χριστιανικοί.
Οι περισσότεροι τάφοι διατηρούν την πρόσοψή τους που έχει επιμελώς κατασκευασμένο μέτωπο ύψους 2-7,50 μ. και θυραίο άνοιγμα ύψους 1-1,70 μ. με οριζόντιο ή σπανιότερα, τριγωνικό υπέρθυρο. Όλοι σχεδόν οι τάφοι διατηρούν επίσης τα στόμια τους που έχουν τοιχώματα παράλληλα ή με μικρή κλίση προς τα πάνω και μέσα. Το βάθος τους κυμαίνεται από 0,70 μ. έως 2,60 μ.. Η οροφή των τάφων είναι θολωτή με ύψος 1,50-3 μ. Πάνω στα τοιχώματα των θαλάμων και της οροφής διακρίνονται τα ίχνη των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για τη λάξευση του τάφου.
Η αρχιτεκτονική των τάφων παρουσιάζει ομοιότητες με τα μεγάλα νεκροταφεία της συγκεκριμένης περιόδου, και κυρίως με την Αχαΐα, την περιοχή της Ολυμπίας και την Κεφαλλονιά. Η ύπαρξη διπλών ταφικών θαλάμων σε ορισμένους τάφους παραπέμπει στα νεκροταφεία των μεγάλων μυκηναϊκών κέντρων, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία αλλά και την Κρήτη.
Τις ίδιες συγγένειες μαρτυρούν άλλωστε και τα ευρήματα των τάφων και κυρίως η κεραμική: βρέθηκαν πάνω από 400 αγγεία, πόρπες και περόνες, σφονδύλια, είδη καλλωπισμού, κοσμήματα, σφραγίδες, εργαλεία και όπλα. 
Το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας δηλώνει την ύπαρξη κάποιου μεγάλου μυκηναϊκού οικισμού. Ανήκει στην ίδια πολιτισμική ενότητα με την Αχαΐα και έχει επίσης σχέσεις με τα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα. Η ανεύρεσή του συμβάλλει στη μελέτη της Ακρώρειας -της ορεινής Ηλείας- και γενικότερα της ΒΔ. Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου