Translate

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Μινωικό λίθινο κύπελλο ανθοφορίας του 1.600 πχ


Αυτός ό τύπος μινωικού λίθινου αγγείου είναι γνωστός ως "κύπελλο ανθοφορίας" λόγω της χαρακτηριστικής διακόσμησης με ανάγλυφα πέταλα άνθους που περιβάλλουν το σώμα. Το αγγείο έχει σμιλευτεί σε οφίτη λίθο και χρονολογείται στην Υστερομινωική Ι περίοδο (1600-1500 π.Χ.), με ύψος 7,3 εκ, μέγιστη διάμετρο 13,5 εκ και διάμετρο βάσης 5,8 εκ...
Η λιθοτεχνία αναπτύχθηκε στην Κρήτη ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ. Αρχικά, τα λίθινα αγγεία χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά ως ταφικά κτερίσματα, όμως από το 2000 π.Χ., όταν εμφανίζονται και τα πρώτα μινωικά ανάκτορα, η χρήση τους επεκτείνεται σε οικισμούς και χώρους λατρείας. Πηγή εμπνευσης για τους μινωίτες λιθοξόους ήταν πιθανότατα η Αίγυπτος. Άλλωστε, αιγυπτιακά λίθινα αγγεία όλων των περιόδων από την Προ-Δυναστική και εξής έχουν βρεθεί σε διάφορες θέσεις της Κρήτης.

Ιδιαίτερα στενές γίνονται οι σχέσεις Κρήτης-Αιγύπτου κατά τους πρώτους αιώνες του αιγυπτιακού Νέου Βασιλείου (16ος-15ος αι. π.Χ.). Τα κύπελλα ανθοφορίας, που συχνά έφεραν δισκοειδή πώματα και φαίνεται ότι χρησίμευαν για τη φύλαξη αρωματικών ελαίων, αποτελούν έναν από τους χαρακτηριστικότερους μινωικούς τύπους λίθινων αγγείων αυτής ακριβώς της περιόδου. Το σχήμα ανάγεται σε γνωστά αιγυπτιακά πρότυπα ενώ και η χρήση αρωματικών ελαίων, με την οποία πιθανότατα συνδέονται τα αγγεία αυτά, αντανακλούν την εκλέπτυνση και την εκζήτηση που χαρακτηρίζει τη μινωική κοινωνία της περιόδου αυτής, προφανώς ως συνέπεια των στενών επαφών με την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου