Ο Λυκούργος, βασιλιάς και μέγας νομοθέτης, θέλοντας να αποδείξει στους Λακεδαιμόνιους, την δύναμη και την αξία της αγωγής για την απόκτηση της αρετής σε βαθμό βιώματος για να διαμορφωθεί η συμπεριφορά των ανθρώπων στις αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις τους και το πόσο σημαντική είναι για την διαμόρφωση της ίδιας της κοινωνίας, με στόχο να την θέσει ως προτεραιότητα στο ευρύ κοινό του, χρησιμοποίησε το εξής παράδειγμα...
"Ο Λυκούργος, ο νομοθέτης των Λακεδαιμονίων, αφού πήρε δύο κουταβάκια από ίδιους γονείς και τα μεγάλωσε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, το ένα το έκανε λαίμαργο και κλεφτρόνι, ενώ το άλλο ικανό να ανιχνεύει (το θήραμα) και να κυνηγά.
Έπειτα, όταν οι Λακεδαιμόνιοι είχαν συγκεντρωθεί κάποτε σε ένα μέρος,
"Μεγάλη βέβαια ροπή για απόκτηση της αρετής είναι, άνδρες" είπε "Λακεδαιμόνιοι, οι συνθήκες και οι εκπαιδεύσεις και οι διδασκαλίες και οι διαπαιδαγωγήσεις της ζωής και εγώ αυτά αμέσως τώρα θα σας τα καταστήσω φανερά".
Έτσι, αφού έφερε μπροστά τους τα δύο κουταβάκια, τα άφησε ελεύθερα αφού έβαλε ανάμεσα τους ένα πιάτο φαγητό και ένα λαγό. Το ένα σκυλάκι έτρεξε προς το λαγό και το άλλο προς το πιάτο.
Στους Λακεδαιμόνιους που δεν είχαν καταλάβει ακόμη τι ρόλο έπαιζε αυτό και με τι σκοπό τους έδειχνε τα σκυλάκια
"αυτά είναι από τους ίδιους γονείς και τα δύο αλλά, επειδή εκπαιδεύτηκαν διαφορετικά, το ένα βγήκε λαίμαργο και το άλλο κυνηγιάρικο" είπε.
Πλούταρχος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου