Translate

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Ενυώ: Η πορθήτρα θεά του πολέμου


Γύρω από τον θεό Άρη βρίσκεται ορισμένος αριθμός δευτερευόντων θεοτήτων, οι οποίοι προσωποποιούν, όπως αυτός, τον πόλεμο. Θεωρούνται απαραίτητοι και τον συνοδεύουν στα πεδία των μαχών.
H E ν υ ώ είναι μία εξ αυτών και θεωρείται πως είναι η θεότητα της σφαγής και του θορύβου του πολέμου. Συνόδευε το θεό Άρη στις μάχες μαζί με τους γιους του Δείμο και Φόβο, τη θεά Έριδα, τις Kήρες και το Δαίμονα Kυδοιμό.
Οι αναφορές στην Ενυώ μας την παραδίδουν ως θυγατέρα του. Μερικές φορές ωστόσο αναφέρεται ως αδελφή του ή ακόμα και μητέρα του. Η Ενυώ αναφέρεται πρώτα από τον Όμηρο ως η ΠΟΡΘΗΤΡΑ ΕΝΥΩ, αυτή που κυριεύει κάστρα.
Απεικονιζόταν αιμόφυρτη και σε σκηνές βιαιοπραγιών όπως στην «Ασπίδα του Ηρακλή», και ο Όμηρος την αναφέρει ως σύμμαχο των Tρώων εναντίον των Aχαιών.
Η Ενυώ ήταν όντως αντίπαλος της Αθηνάς, η οποία στον Τρωικό πόλεμο βοηθούσε τους Αχαιούς και μαζί με τον Άρη και τον Κύδοιμο τάχθηκε με το μέρος των Τρώων.
Στην Ενυώ στον Άρη και στον Φόβο ορκίστηκαν και οι Επτά επί Θήβας.
Στον ναό του Άρη, στην αγορά της Αθήνας, υπήρχε άγαλμα της θεάς, φιλοτεχνημένο από τους γιους του Πραξιτέλη, Κηφισόδοτο και Τίμαρχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου