Translate

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ο έρως της Σειρήνας Παρθενόπης για τον Οδυσσέα

 
Κατά το μύθο οι Σειρήνες ήταν θαλάσσιες νύμφες συνοδοί της Περσεφόνης. Όταν τη Περσεφόνη την απήγαγε ο Άδης η μητερα της Δήμητρα τους έδωσε σώμα πτηνών για να τη βοηθήσουν στην αναζήτηση. Όταν πλέον δε κατάφεραν να τη βρουν εγκαταστάθηκαν σε ένα νησί από όπου με το πανέμορφο τραγούδι τους προσείλκυαν τους ναύτες των πλοίων που πλησίαζαν στην περιοχή τους και προκαλούσαν στην συνέχεια την καταστροφή τους...
Αναφέρονται για πρώτη φορά στην Οδύσσεια ως κατοικούσες στη νήσο Ανθεμόεσσα του Τυρρηνικού πελάγους, στο στενό της Μεσσήνης μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας. Πριν τον Οδυσσέα μόνο οι Αργοναύτες είχαν καταφέρει να περάσουν από την περιοχή τους, όταν ο Χείρων είχε προειδοποιήσει τον Ιάσονα να πάρει μαζί του τον Ορφέα ο οποίος με το τραγούδι του ξεπέρασε σε ομορφιά τις σειρήνες και κατόρθωσαν τελικά να διαφύγουν χωρίς απώλειες.
Ο Οδυσσέας είχε ενημερωθεί από την Κίρκη για το γοητευτικό τραγούδι τους με το οποίο παγίδευαν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες, που πλησιάζοντας είτε ξεχνούσαν τον προορισμό τους, είτε κατασπαράζονταν απ΄ αυτές, κι έτσι διέταξε σε όλο το πλήρωμα του να βάλουν κερί στα αυτιά τους ώστε να μην ακούν το τραγούδι των Σειρήνων, ενώ ό ίδιος ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι ώστε όταν ακούσει το τραγούδι τους να μη παρασυρθεί στη γοητεία τους.
Η Παρθενόπη ήταν μια από τις μυθικές Σειρήνες της Ελληνικής Μυθολογίας. Όταν ο Οδυσσέας περνούσε από τις ακτές που διέμεναν οι Σειρήνες γνωρίζοντας σχετικά για την ανθρωποφαγία τους αντιπαρήλθε με το σκάφος του και τους συντρόφους του την περιοχή τους, χωρίς να σταματήσει. 
Τότε απελπισμένη η Παρθενόπη που δεν ανταποκρίνονταν ο Οδυσσέας στο θέλγητρo της φωνής της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Το πτώμα της εκβράσθηκε σε μια παραλία της Ιταλίας όπου οι τότε, μόλις νεοφερμένοι εκεί κάτοικοι, άποικοι Χαλκιδείς από τη Κύμη, το περισυνέλεξαν και το ενταφίασαν σε μνήμα. 
Γύρω από το σημείο εκείνο ίδρυσαν στη συνέχεια τη νέα τους πόλη, που ονόμασαν Παρθενόπη, η οποία και είναι η σημερινή Νάπολη στην Ιταλία.  Το πανεπιστήμιο της Νάπολης ονομάζεται Παρθενόπη και οι κάτοικοι της συχνά αποκαλούν τους εαυτούς τους "Παρθενοπαίοι",θέλοντας να ξεχωρίσουν  την Ελληνική καταγωγή τους από τους υπολοίπους Ιταλούς.  
Η νήσος των Σειρήνων ή Σειρηνουσσών δεν είναι επακριβώς ταυτοποιημένη Οι διάφοροι μελετητές έχουν προτείνει πάμπολλες τοποθεσίες. Ωστόσο, κατά την επικρατούσα άποψη βρισκόταν στην παραλία της Καμπανίας πλησίον της Νεαπόλεως.
Αδελφοποιημένη πόλη με την Αθήνα, η πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες άποικους στα πλαίσια της Magna Graecia (Μεγάλη Ελλάδα) και βαφτίστηκε Παρθενόπη και στην συνέχεια Νεάπολις.
Ο πρώτος πυρήνας της πόλεως βρισκόταν στη νησίδα Μεγαρίδα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Καστέλ Ντελ Όβο (κάστρο του αυγού), τοποθεσία που φημολογείται πως βρισκόταν ο αρχαίος τάφος της Σειρήνας. 
Προς τιμή της ονοματίστηκε και ένας αστεροειδής με αύξοντα αριθμό ανακαλύψεως 11.

Η έρευνα-συλλογή πληροφοριών έγινε από την Γιώβη Βασιλική

1 σχόλιο:

  1. Η Νάπολη δεν πήρε το όνομα της από τον Παρθενοπαίο, τον βασιλιά του Άργους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή