Translate

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Πως φτάσαμε στο πωλητήριο της οικίας του Κ. Παλαμά;



Μπήκε πωλητήριο στην οικία της οδού Κορίνθου 241, η οποία είναι ένα όμορφο νεοκλασικό κτίσμα στην Πάτρα. Ποια η σημαντική παράμετρος που δημοσιοποιείται αυτό το γεγονός; Εκεί γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1859, ο νεότερος εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς (όπως επίσης τρία χρόνια πριν τη γέννηση του Παλαμά, στην ίδια οικία γεννήθηκε και η μεγάλη Iταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο).
Πως φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη και ποιες οι ευθύνες του κράτους; ...
Πρόκειται για ιστορικό κτίριο που με την αδιαφορία των απογόνων ιδιοκτητών, των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει υποστεί αρκετές φθορές.
Ο χρόνος, έχει αφήσει τα σημάδια του και το νεοκλασικό κτίσμα έχει υποστεί λεηλασίες κατά καιρούς, εφόσον το εγκαταλελειμμένο οίκημα παραμένει απαρατήρητο και ξεχασμένο απ’ όλους, αν και βρίσκεται στην καρδιά της Πάτρας.

Ο Δήμος το περασμένο καλοκαίρι είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά του αποστέλλοντας ολοκληρωμένο φάκελος στο «Πράσινο Ταμείο», ώστε να αντληθούν από αυτό τα χρήματα για την αγορά της οικίας (με σκοπό να δημιουργηθεί Μουσείο για τον μεγάλο ποιητή της χώρας μας), αλλά και να κληθεί πραγματογνώμονας ο οποίος θα εκτιμήσει την αξία του συγκεκριμένου ακινήτου, όπως και των ακινήτων του δήμου τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να «ανταλλαχθούν» με το ιστορικό οίκημα της οδού Κορίνθου. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Το κράτος για ακόμη μία φορά ηθελημένα ή άθελα αποδεικνύει την αδιαφορία της στον πολιτιστικό τομέα της χώρας μας και προωθεί την απομάκρυνση των πολιτών - νέων και μη - από ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι πρότυπα πνεύματος, με σκοπό την συνεχιζόμενη προσπάθεια για την αναβάθμιση του πνευματικού επιπέδου, με αποτελέσματα την διαφήμιση και την προώθηση της χώρας μας (όπως έκανε και ο ίδιος, ο Παλαμάς). Αυτή την οπτική προφανώς δεν την επιζητά και για αυτό προβαίνει στην απαξίωση της κληρονομιάς μας, διότι με την ενασχόληση των πολιτών με γνήσια ορθά πρότυπα, ίσως, θα ζούσαμε σε άλλη κοινωνία με διαφορετικά μέτρα σύγκρισης ως προς τον τρόπο σκέψης μας.


Στις σημειώσεις του ο Κωστής Παλαμάς, τιμώντας τη γενέθλια πόλη του, γράφει με ένα σονέττο: «Γεννήθηκα στην Πάτρα στα 1859. Πέμπτη, απομεσήμερο, στις δύο η ώρα, δεκατρείς του Γενάρη. Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό είναι και με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει / Το σπίτι που γεννήθηκα, ίδιο στην ίδια στράτα / Στα μάτια μου όλο υψώνεται, όλα και μ’ του τα νιάτα / Το σπίτι ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα / Κι ανόθευτο κι αχάλαστο και με προσμένει ακόμα / Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό και σαν απάτητο, με ζει και με προσμένει» 



Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου