Translate

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Να βαδίζεις από τα μονοπάτια αποφεύγοντας τους πολυσύχναστους δρόμους

Οι Πυθαγόρειες προτροπές-σύμβολα ή ακούσματα, επινοήθηκαν για να μην είναι αναγνωρίσιμα και ευνόητα από τον κάθε τυχόντα.
Σύμφωνα με τον νόμο της εχεμύθειας των θείων μυστηρίων που θεσπίστηκαν από τον Πυθαγόρα, οι Πυθαγόρειοι χρησιμοποιούσαν τρόπους απόρρητους για τους αμύητους και προστάτευαν μέσω συμβόλων τις μεταξύ τους διαλέξεις και συγγραφές.
Έτσι στους τυχαίους ακροατές τα ακούσματα αυτά φαίνονται γελοία και γεμάτα ελαφρότητα. Όλα μαζί τα ακούσματα αυτά, γενικά προτρέπουν την καθολική αρετή.

Ερμηνεία:
Το σύμβολο αυτό μας προτρέπει να εγκαταλείψουμε την δημώδη και την ανθρώπινη ζωή, και αξιώνει να επιδιώξουμε την μοναχική και την θεϊκή.
Επίσης φανερώνει πως πρέπει να βλέπουμε πέραν της κοινής γνώμης, και πως πρέπει να εκτιμούμε τα ιδιωτικά και τα απόρρητα και πως δεν πρέπει να εκτιμούμε την ευχαρίστηση που προκύπτει από τους ανθρώπους, ενώ πως πρέπει να εκτιμούμε την ευδαιμονία που προκύπτει από την θεία βούληση.
Μας λέει επίσης πως πρέπει να απορρίπτουμε τις ανθρώπινες συνήθειες θεωρώντας τες δημώδεις και πως πρέπει να ανταλλάσσουμε την δημώδη ζωή με την θεϊκή θρησκεία, επειδή αυτή υπερέχει.

ΙΆΜΒΛΙΧΟΣ ΠΡΟΤΡΕΠΤΙΚΌΣ ΕΠΙ ΦΙΛΟΣΟΦΊΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου