Translate

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Φιλοσοφία, ο οδηγός της λύτρωσης της ψυχής

Και πιστεύω ότι, κατά την διάρκεια της ζωής μας, μπορούμε να προσεγγίσουμε τη γνώση, εάν αποφεύγουμε να μιλούμε και να επικοινωνούμε με το σ ώ μ α -εκτός αν υπάρχει πραγματική ανάγκη- και να προστατεύουμε τον εαυτό μας από την φύση του, διατηρώντας το κ α θ α ρ ό, μέχρις ότου ο ίδιος ο θεός μας απελευθερώσει από τα δεσμά του.

Και έτσι κ α θ α ρ ο ί πλέον και απαλλαγμένοι από την αφροσύνη του σώματος, είναι σωστό να πιστεύουμε ότι θα συνευρεθούμε και θα γνωριστούμε με άλλους, που θα είναι το ίδιο ε ι λ ι κ ρ ι ν ε ί ς με εμάς.
Διότι δεν επιτρέπεται το ακάθαρτο να έρχεται σε επαφή με το καθαρό.
Η κ ά θ α ρ σ η, λοιπόν, σύμφωνα και με μια παλιά παράδοση, συνιστάται στο απόλυτο διαχωρισμό της ψυχής από το σώμα, στην εξοικείωση της ψυχής με το γεγονός ότι πρέπει μ ό ν η της να συλλέγει και να συγκεντρώνει όλα τα μέρη της από το σώμα, και στο γεγονός ότι η ψυχή πρέπει να μπορεί να ζει μ ό νη της με τον εαυτό της, και στο παρόν και στο μέλλον, απελευθερωμένη από το σώμα ως φ υ λ α κ ή.
Η απελευθέρωση αυτή και ο χωρισμός ονομάζεται θ ά ν α τ ο ς και οι μόνοι που επιθυμούν να την απελευθερώσουν είναι οι ορθώς φιλοσοφούντες. Αυτός λοιπόν είναι ο σκοπός της μελέτης των φιλοσόφων: η απελευθέρωση και ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα.
Ώστε, η φ ι λ ο σ ο φ ί α, που μας παρέχει το μεγαλύτερο αγαθό, την λ ύ τ ρ ω σ η της ψυχής από τα δεσμά, με τα οποία είναι δεμένη από τότε που μπήκε στο σώμα, θα ά ξ ι ζ ε όλης της προσοχής μας.


Ιάμβλιχος- Προτρεπτικός επί Φιλοσοφίαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου