Translate

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Μην τρως καρδιά

Οι Πυθαγόρειες προτροπές-σύμβολα ή ακούσματα, επινοήθηκαν για να μην είναι αναγνωρίσιμα και ευνόητα από τον κάθε τυχόντα. Σύμφωνα με τον νόμο της εχεμύθειας των θείων μυστηρίων που θεσπίστηκαν από τον Πυθαγόρα, οι Πυθαγόρειοι χρησιμοποιούσαν τρόπους απόρρητους για τους αμύητους και προστάτευαν μέσω συμβόλων τις μεταξύ τους διαλέξεις και συγγραφές.
Έτσι στους τυχαίους ακροατές τα ακούσματα αυτά φαίνονται γελοία και γεμάτα ελαφρότητα. Όλα μαζί τα ακούσματα αυτά, γενικά προτρέπουν την καθολική αρετή.

ΕΡΜΗΝΕΊΑ:
Το να "μην τρως καρδιά", σημαίνει να μην διασπάς την ένωση και την σύμπνοια του σύμπαντος. Ακόμη μας προτρέπει να μην γνωρίζουμε τον φθόνο και να είμαστε φιλάνθρωποι και κοινωνικοί.
Εξ' αυτού λοιπόν μας προτρέπει στο να φιλοσοφούμε διότι, από τις τέχνες και τις επιστήμες, μονάχα η φιλοσοφία δεν στερείται κανένα αγαθό και δεν χαίρεται με τα κακά των υπολοίπων σχετικών ενασχολήσεων, καθώς δηλώνει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι από την φύση τους συγγενείς μεταξύ τους, υπόκεινται σε παρόμοια παθήματα, εκτίθενται στην κοινή τους τύχη, και αδυνατούν να βλέπουν το μέλλον τους.
Γι'αυτό μας προτρέπει να είμαστε συμπαθείς και φιλάλληλοι, αληθινά κοινωνικοί, καθώς είμαστε ζώα λογικά.

ΙΆΜΒΛΙΧΟΣ ΠΡΟΤΡΕΠΤΙΚΌΣ ΕΠΙ ΦΙΛΟΣΟΦΊΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου