Translate

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Όποιος θέλει να κατακτήσει την ευδαιμονία πρέπει να φιλοσοφεί

Αυτά λοιπόν που πρέπει να προτιμούνται είναι τα α ν ώ τ ε ρ α. Άρα η ψ υ χ ή, ύστερα από τους θεούς, πρέπει να τιμάται πριν από κάθε άλλο πράγμα.Και δεν τιμά την ψυχή αυτός που την κάνει χειρότερα από ότι ήταν, ούτε αυτός που την γεμίζει με κακία και μεταμέλεια, ούτε αυτός που αρνείται να υπομείνει αξιέπαινους μόχθους, και φόβους, και πόνους και λύπες (διότι θεωρεί ότι αυτά την ατιμάζουν), ούτε αυτός που αποφεύγει τον θάνατο, ούτε αυτός που θέτει το κάλλος και την ευρωστία πριν από την αρετή.
Η τ ι μ ή, λοιπόν, της ψυχής είναι η ζωή που συμφωνεί με τον ο ρ θ ό λ ό γ ο, η τελείωση με το νοητό, η καθομοίωση με τα άριστα παραδείγματα, η βελτίωση των κακών για να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερα, η αποφυγή του κακού, η αναζήτηση και η επιλογή του πιο άριστου, και η συνεχής σχέση με αυτό για την υπόλοιπη ζωή μας.
Αυτό όμως δεν είναι τίποτα άλλο, από το ορθώς φιλοσοφείν, με αποτέλεσμα να λέμε ότι, με οποιοδήποτε τρόπο και αν θέλει κάποιος να κατακτήσει την ε υ δ α ι μ ο ν ί α, πρέπει να φιλοσοφεί.


Ιάμβλιχος- Προτρεπτικός επί Φιλοσοφίαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου